Hoe luiden de klokken?

Problemen in het ambtelijk apparaat van Noordwijk?

Een klokkenluider meldt een angstcultuur in een Zuid-Hollandse gemeente: ambtenaren durven niet te innoveren, ervaren krachten worden buitengesloten, en meldingen van misstanden leiden tot represailles. Het klinkt als een bekend patroon—en signalen wijzen erop dat ook Noordwijk hiermee worstelt.

De zorgen stapelen zich op. In 2023 bleek dat Noordwijk €8,7 miljoen meer uitgeeft aan haar ambtelijke apparaat dan vergelijkbare gemeenten. De gemeente wijt dit aan het inhuren van externen, maar de resultaten van de bijbehorende vergelijking? Pas na stevige kritiek werd de vergelijking vrijgegeven. Waarom zo weinig openheid over zulke grote uitgaven? Als de gemeente zo gesloten is over geld, hoe vrij voelen ambtenaren zich dan om misstanden te melden?

Tegelijk zijn er ernstige integriteitskwesties. In 2022 bleek een ambtenaar die in Den Haag €640.000 had verduisterd, in Noordwijk twee paspoorten te hebben vervalst voor criminelen, waaronder een voortvluchtige op de Most Wanted-lijst. Hoe kon iemand met dit verleden, via een detacheringsbureau, in Noordwijk worden aangenomen? Deze zaak roept vragen op over interne controle en meldcultuur. [Omroep West, 30 september 2022]

Ondertussen groeit de publieke onvrede. Inwoners spreken van een bestuurscultuur waarin alles wordt toegedekt: “De bezem moet erdoorheen.” Is dit een symptoom van een gesloten organisatie waarin mensen zich niet veilig voelen om misstanden te melden?

Dat zou niet verrassend zijn. Volgens het Huis voor Klokkenluiders (2024) ondervindt maar liefst 80% van de klokkenluiders represailles. En als angst regeert, verdwijnt het gezonde, interne tegenspraakvermogen—het fundament van een integere overheid.

Herkennen wij deze signalen in Noordwijk? Samen kunnen we transparantie eisen. Samen maken we verschil.


Wil je een verhaal kwijt? We zorgen dat je anoniem blijft! Mail ons: plasticfantastic104@gmail.com

Reacties

Populaire posts van deze blog