De Balletdans van Noordwijk

Oh, Noordwijk, wat een toneelstuk hebben jullie weer opgevoerd rond de bestemmingsplannen van de Gooweg en Duindamseweg! Het is bijna een klucht, maar dan met ambtenaren, raadsleden en een snufje integriteitsdrama. Laten we even de spotlights richten op dit bestuurlijke ballet, waar iedereen struikelt over zijn eigen voeten, maar uiteindelijk toch een buiging maakt.

Het begint allemaal met Team RO, onze ambtenaren van Ruimtelijke Ordening, die met een glimlach een prachtig bestemmingsplan oppoetsen en aan het college van B&W presenteren. “Dit is top, jongens!” zeggen ze, terwijl ze hun advies met een strikje eromheen overhandigen. Maar dan, de gemeenteraad denkt: “Nah, toch maar niet.” En met een ferme stem besluiten ze het plan niet vast te stellen. Tot zover geen probleem, democratie in actie, toch?

Maar dan komt de plotwending. Er wordt beroep ingesteld bij de Raad van State, en wie moet dat verweer gaan schrijven? Juist, Team RO! Dezelfde club die het plan nog geen zes maanden geleden stond te verdedigen alsof het hun eerstgeborene was. “Ehm, wacht even,” zegt Team RO, “nu moeten we ineens uitleggen waarom het plan, waar wij zo lyrisch over waren, toch een slecht idee is? Dat voelt als onze eigen baby publiekelijk afvallen!” En ze gooien de integriteitskaart op tafel. “Dit is niet netjes, dit is niet integer!” roepen ze, terwijl ze dramatisch een e-mail naar de griffie sturen met het verzoek om een ander dit vuile werk te laten opknappen. Misschien de griffie zelf? Of een dure advocaat? Alles beter dan zelf in deze ethische spagaat te belanden.

De griffie, die waarschijnlijk al genoeg kopzorgen heeft, leest die mail en denkt: “Pardon? Gaat Team RO ons nu vertellen hoe we dit moeten spelen?” Ze winnen juridisch advies in, en wat blijkt? De Gemeentewet is zo helder als een Noordwijkse zonsopgang: het college van B&W moet dit klusje klaren, niet de ambtenaren, en al helemaal niet de griffie. “Of de raad nou dwarsligt tegen het college of niet, jullie voeren die besluiten maar uit,” zegt de wet, met een juridische vingerwijzing naar artikel 160 en 33. En terecht, want sinds wanneer sturen ambtenaren rechtstreeks verzoekjes naar de raad? Dat is alsof de toneelknecht ineens de regisseur gaat vertellen hoe de voorstelling moet eindigen.

Ondertussen zit het college erbij en kijkt ernaar, waarschijnlijk met een bak popcorn. Maar als de raad op 24 april 2025 unaniem het initiatiefvoorstel aanneemt, krijgt het college een ferme opdracht: “Jullie gaan dit verweer voeren, en laat ons weten hoe het afloopt.” En wat doet het college? Ze knikken braaf en mompelen iets over een externe advocaat inschakelen. Slimme zet, want zo hoeven ze zelf niet in de juridische modder te ploeteren, en Team RO kan weer rustig verder met het tekenen van mooie plannen zonder ethische nachtmerries.

En zo eindigt dit Noordwijkse drama met een typisch Nederlands compromis: iedereen krijgt een beetje gelijk, niemand hoeft echt sorry te zeggen, en de rekening gaat waarschijnlijk naar een advocaat die lachend naar de bank loopt. 

De les is dat je in Noordwijk blijkbaar eerst een Gemeentewet-cursus moet volgen. Want als ambtenaren denken dat ze de raad kunnen omzeilen, en het college denkt dat het kan wegduiken achter een integriteits smoes, dan verdien je niet alleen een blunder, maar een staande ovatie voor bestuurlijke chaos. Bravo, Noordwijk, tot de volgende misstap!


https://noordwijk.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/766d547a-413b-4321-80f8-273302dcc2f5


https://noordwijk.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/adbf5b43-a762-4ab1-9f73-59a4b5face98?documentId=ded00975-5903-4259-be5d-6ca51ae0acac&agendaItemId=b2d9fd5f-f18a-45aa-836e-7ae13c285cae



#gemeentenoordwijk #plasticfantastic #gemeenteraad #noordwijkerhout #noordwijk 

Reacties

Populaire posts van deze blog