De Grote Bollenstreek Warmtewals: Aardwarmte of Aardflop?



Oh, Noordwijkers, Lissers, Hillegommers en Teylingers, hou je tulpenbollen stevig vast, want de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen hebben samen met Aardwarmte Rijnland en woningcorporaties Stek en Padua een briljant plan: een warmtenet op aardwarmte! Op 1 juli zetten ze hun krabbel onder een intentieverklaring – een soort “we zien wel waar het schip strandt”-pact. Stek jubelt alvast: “Voor onze huurders wordt het warm, duurzaam én betaalbaar!” Ja, vast, zolang je “betaalbaar” spelt als “we hopen dat het niet te duur wordt”.


Aardwarmte: De Gouden Belofte (Met Een Prijskaartje)


Aardwarmte is het nieuwe groen, zeggen ze. Geen gas meer, maar lekker warm water uit de grond bij de Leeweg in Noordwijk, twee kilometer diep opgepompt om jullie huizen en kantoren te verwarmen. Klinkt als een sprookje, toch? Tot je de nadelen ziet: het is duurder dan een strandvilla in Noordwijk aan Zee, riskant als een gok op een droge zomer, en oh ja, Shell – die ooit met D4 en Firan in dit avontuur zat – heeft z’n biezen gepakt. “Veel succes, jongens,” zwaaiden ze, terwijl Noordwijk dapper doorgaat alsof er niets aan de hand is. Wethouders roepen in koor: “Samen krijgen we dit van de grond!” Maar dan wel met subsidies van het Rijk, want zonder die portemonnee is dit warmtenet een koude douche.


Onderzoek: Haalbaar of Hallelujah?


Ze gaan het allemaal uitzoeken: is het financieel haalbaar (spoiler: aardwarmte is niet goedkoop), betaalbaar (voor wie, de huurders of de wethouders?), betrouwbaar (tot de eerste lekkage?) en duurzaam (als je de bouwkosten niet meetelt)? Pas als het rapport in 2025 groen licht geeft, komt er een echt warmtebedrijf. Tot die tijd is het een “publiek integraal warmtebedrijf” – een hippe term voor “we doen het zelf, maar pin ons nergens op vast”. Stek wil lage lasten voor huurders en goedkope aansluitkosten, maar laten we eerlijk zijn: als aardwarmte zo voordelig was, had Shell niet de benen genomen.


Wie krijgt de warmte, wie krijgt de rekening?


De gemeenten beslissen welke wijken aansluiten – vast de villaparken, want die bollentelers hebben toch al kassen vol restwarmte. Stek en Padua, met hun huurwoningen, staan vooraan in de rij, terwijl bedrijven die “veel energie slurpen” ook mee mogen doen. Maar ondertussen vraagt de gewone Noordwijker zich af: “En mijn huis dan?” Misschien een verlengsnoer vanaf de Leeweg, want dat warmtenet klinkt als een luxe waar je flink voor mag dokken.


Conclusie: Warmte of Waanidee?


Dus, Bollenstreekbewoners, jullie krijgen een warmtenet – misschien. De wethouders zijn dolenthousiast, Aardwarmte Rijnland boort vrolijk verder, en Stek droomt van blije huurders. Maar met Shell die afhaakt, kosten die de pan uit rijzen en een kinderboerderij die al voor stroom sneuvelt, voelt dit meer als een cynische klucht dan een duurzame doorbraak. Wordt het een warme toekomst of een koude grap? Zet je geld maar op “we zien wel in 2025” – en hou tot die tijd een extra trui bij de hand!


Reacties

Populaire posts van deze blog