De Grote Noordwijkse Belofte-show



Noordwijk: Global Goals of Glorieuze Grap voor de Gewone Noordwijker?

Hallo Noordwijkers! Weten jullie dat we in een ansichtkaart wonen? Zee, duinen, bollenvelden en natuurlijk een vleugje ruimtevaartmagie van ESTEC. In 2024 sprong de gemeente met veel enthousiasme in de armen van Gemeenten4GlobalGoals – een initiatief dat Nederlandse gemeenten aanspoort om de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties na te leven. Dit zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd bijdragen aan een betere en eerlijkere toekomst, met thema’s als klimaatverandering, armoedebestrijding en gelijkheid. Klinkt mooi toch? Maar hoe vertaalt dit zich naar Noordwijk? Laten we eens kijken naar SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen. Dit doel draait om inclusieve, veilige en betaalbare huisvesting voor iedereen, dus ook voor Noordwijkse bakkers, leraren en strandjutters. Maar ja, de praktijk wijst uit dat de gemeente vooral lijkt te bouwen voor mensen van buitenaf – of voor elektriciteitsstations van Liander, want hé, geiten hebben toch geen stemrecht?

De Grote Groene Goocheltruc

Noordwijk meldde zich in 2024 aan bij Gemeenten4GlobalGoals, een soort duurzaamheidsclubje waar je met een brede glimlach en een vage belofte al lid van mag worden. “We doen al zo veel goeds!” roepen ze op noordwijk.nl, wijzend naar hun Fairtrade-verleden en een paar vage zinnen over inclusiviteit en een “vitaal vestigingsklimaat”. Maar laten we eerlijk zijn: dit is geen beleid, dit is een goocheltruc. Ze zwaaien met SDG 8 als een glimmende toverstaf, terwijl SDG 13 stiekem in een konijnenhol verdwijnt – en SDG 11? Die krijgt een stroomstoot van Liander! Want waarom een kinderboerderij houden als je ook een bruisend elektriciteitsstation kunt neerzetten? De NL Space Campus mag dan banen opleveren, maar niemand vraagt hoe duurzaam die raketdromen zijn. En de bollensector? Die krijgt een groen likje verf, maar ondertussen slurpen de kassen meer stroom dan een discoavond op het strand.

SDG 8: Economie boven alles, milieu én geiten even wachten

Noordwijk heeft grootse plannen, hoor. De “Retail- en Horecavisie 2021-2024” en de “Strandnota 2022-2026” schreeuwen het van de daken: meer toeristen, meer horeca, meer strandtenten – het hele jaar door! Want wie heeft er nou een rustige winter nodig als je in februari nog een overpriced latte macchiato kunt slurpen terwijl je naar een grijze Noordzee staart? Economische groei (SDG 😎 is hier koning, keizer en badmeester tegelijk. De bollenteelt mag ook niet klagen: de Greenport-visie belooft duurzaamheid, maar die tulpenbollen groeien niet op liefde en regenwater alleen. Pesticiden? Check. Energievretende kassen? Dubbelcheck. En nu heeft Liander bedacht dat een kinderboerderij aan de Freesialaan best mag wijken voor een onderstation – want meer stroom is toch ook economie? Sorry, schaapjes, jullie geblaat wordt overstemd door het gezoem van transformatoren.

SDG 11: Woningen voor Noordwijkers of volts voor VIP’s?

Jullie kennen het liedje: de “Strandnota 2022-2026” belooft meer terrasjes, de Parallelboulevard wordt autoluw (hoera, meer ruimte voor je fiets!), en de “Kuuroordvisie” droomt van toeristen die het hele jaar door komen zonnen – ook als het hagelt. Maar waar zijn de sociale woningen voor ons? SDG 11 roept: “Bouw betaalbare huizen voor iedereen!” In Noordwijk lijkt dat vertaald naar: “Bouw villa’s voor de rijken, een onderstation voor Liander, en laat de rest maar kamperen in de duinen.” De huizenprijzen zijn zo hoog dat je bijna een raket van ESTEC nodig hebt om ze te betalen, en nu moet zelfs de kinderboerderij eraan geloven voor extra watts. Onze kids verkassen naar buurgemeenten, de geiten krijgen een enkeltje weiland-elders, en de gemeente meldt trots dat Noordwijk aan Zee de 12e rijkste plek van Nederland is. Gefeliciteerd, maar wie woont er nog écht – en wie krijgt nog stroom zonder een eigen windmolen?

Reacties

Populaire posts van deze blog